Slatko od trešanja je pravi dragulj tradicionalne balkanske kuhinje. Ova poslastica od celih trešanja u gustom sirupu vekovima se služi kao znak dobrodošlice – kašičica slatkog uz čašu hladne vode.
Osim kao desert, sjajno se slaže uz palačinke, sladoled, prepečen hleb ili kao dodatak finijim kolačima. Savršen način da sačuvate ukus leta u tegli!

Sastojci
Method
- Operite trešnje, skinite peteljke i pažljivo izvadite koštice tako da plod ostane ceo. Najbolje je koristiti alatku za vađenje koštica ili slamčicu.

- U velikom loncu ređajte naizmenično red trešanja, red šećera dok ne utrošite sve. Ostavite da odstoji 4–6 sati (ili preko noći) da trešnje puste sok.

- Dodajte vodu u lonac sa trešnjama i stavite na srednju vatru. Lagano mešajte dok se šećer ne otopi, pazeći da ne oštetite plodove.

- Kada provri, smanjite vatru i kuvajte 45–60 minuta. Povremeno skidajte penu sa površine da bi sirup ostao bistar.

- Dok je slatko još toplo, pažljivo sipajte u sterilisane tegle. Pobrinite se da sirup potpuno pokriva trešnje. Obrišite ivice tegli, zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta.

Video
I za kraj

Da li ste probali ovaj recept za slatko od trešanja? Podelite svoje utiske, fotografije i eventualne izmene koje ste uneli! Rado bismo čuli kako je ispalo kod vas!
