Kako napraviti domaće rezance za supu

Kako napraviti domaće rezance za supu? Tajne baka za savršeno tanke i elastične rezance

Domaći rezanci su neizostavan dodatak svakoj supi, pružajući joj bogat ukus i pravu domaću teksturu.

Njihova priprema zahteva malo truda, ali rezultat je neuporediv sa industrijskim varijantama.

Ključ savršenih rezanaca leži u kvalitetnim sastojcima, pravilnom mešenju i tehnikama razvlačenja testa.

Svaki korak je važan kako bi se dobila idealna tekstura i elastičnost.

Ovaj vodič će vam pokazati kako da napravite tanke, elastične i ukusne rezance, baš kao što su ih pravile naše bake.

Uz prave sastojke i precizne korake, lako ćete postići savršen rezultat.

Glavni saveti

  • Koristite kvalitetne sastojke poput domaćih jaja i brašna. Prirodni sastojci su osnova svakog dobrog jela i utiču na ukus i teksturu rezanaca.
  • Pravilno mešenje testa garantuje elastične i tanke rezance. Dobro umešeno testo omogućava ravnomerno razvlačenje i bolju strukturu.
  • Testo treba odmoriti pre razvlačenja kako bi bilo lakše za oblikovanje. Ovo poboljšava fleksibilnost testa i sprečava njegovo pucanje prilikom razvlačenja.
  • Ručno razvlačenje omogućava najbolju teksturu. Na taj način imate punu kontrolu nad debljinom i oblikom rezanaca.
  • Domaći rezanci daju supi bogat i pun ukus. Prava domaća testenina doprinosi punoći ukusa i boljem osećaju tokom jela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grbic Boris (@grbicboris9)

Sastojci i priprema

Za domaće rezance potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 300 g brašna
  • 3 jaja
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika vode (po potrebi)
Testo za domaće rezance
Za mešenje testa je jako važno da koristite kvalitetne sastojke – YOUTUBE

Priprema testa:

  • U činiji pomešajte brašno i so, a zatim dodajte jaja. Postepeno sjedinjavanje sastojaka osigurava ujednačenu smesu bez grudvica.
  • Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim prebacite testo na pobrašnjenu površinu. Ovo olakšava mešenje i sprečava lepljenje za činiju.
  • Mesite testo dok ne postane glatko i elastično (oko 10-15 minuta). Duže mešenje poboljšava strukturu testa i omogućava lakše razvlačenje.
  • Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori 30 minuta. Odmor testo čini podatnijim i lakšim za obradu.
Razvlačenje testa za rezance
Razvlačenje testa za rezance – YOUTUBE

Tehnike mešenja

Mešenje testa je ključan korak za dobijanje savršenih rezanaca. Pravilno obrađeno testo ima dobru strukturu i neće pucati tokom razvlačenja.

Rukama obrađujte testo kružnim pokretima, razvlačeći ga i preklapajući kako biste mu dali potrebnu strukturu. Kontinuirano preklapanje pomaže u razvijanju glutena, što testo čini elastičnim.

Dobro umešeno testo ne lepi se za ruke i ima elastičnu teksturu. Kada dostigne savršenu konzistenciju, biće lako za oblikovanje i rezanje.

Testo treba ostaviti da se osuši
Testo treba ostaviti da se osuši pre nego što se počne sa seckanjem rezanaca

Kako napraviti domaće rezance

  • Nakon odmora, testo tanko razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini. Radite polako i ravnomerno kako biste dobili ujednačenu debljinu.
  • Kada dostigne željenu debljinu (oko 1 mm), ostavite ga da se malo prosuši. Lagano sušenje olakšava sečenje i sprečava lepljenje rezanaca.
  • Testo pažljivo uvijte u rolat i sečite tanke trakice. Sečenje nožem ili specijalnim rezačem daje preciznije rezance.
  • Razdvojite rezance i ostavite ih da se osuše pre kuvanja. Osušeni rezanci se lakše kuvaju i ne slepljuju se tokom pripreme.
Priprema testa pre sečenja rezanaca
Priprema testa pre sečenja rezanaca

Ključne tajne za elastične rezance

  • Odmaranje testa pomaže razvoju glutena, čime rezanci postaju elastičniji. Ovo doprinosi savršenoj teksturi i boljoj strukturi prilikom kuvanja.
  • Postepeno razvlačenje sprečava pucanje testa i osigurava ravnomernu debljinu. Strpljenje je ključno kako biste dobili tanke, ali čvrste rezance.
  • Pravilno sušenje rezanaca pre kuvanja doprinosi boljoj teksturi u supi. Sušenje pomaže da rezanci zadrže oblik i da se ne raspadnu tokom kuvanja.
Seckanje rezanaca
Na kraju sledi seckanje testa, od ovako spremnog testa možete seckati rezance, flekice i sve druge oblike po svojoj želji – YOUTUBE

Rezime

Pravljenje domaćih rezanaca je jednostavan proces koji rezultira ukusnim i kvalitetnim dodatkom za supu. Svaki korak pripreme ima važnu ulogu u postizanju savršenog ukusa i teksture.

Tradicionalne tehnike, poput mešenja i razvlačenja testa rukom, osiguravaju vrhunski kvalitet.

Ručno pravljenje rezanaca daje jedinstven osećaj domaće kuhinje i pomaže u očuvanju kulinarske tradicije.

Primenom ovih saveta, vaša supa će uvek imati savršene domaće rezance.

Uvođenjem ovih tehnika u svakodnevnu kuhinju, obogatićete svoja jela i uživati u pravim domaćim specijalitetima.

Bonus recept za pravu domaću supu

Sastojci:

  • pileće meso, možete koristiti belo meso, rebra, krilca ili batake
  • juneće meso, količina mesa zavisi od vaših potreba
  • 2-3 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 list skinut sa glavice kupusa
  • 1 čen belog luka
  • 1 celerov koren
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica vegete
  • malo karfiola
  • pola kocke za supu
  • Veza peršuna
  • 100 g domaćih rezanaca
Domaća supa recept
Domaća supa je topla, hranljiva i priprema se od svežeg povrća, mesa i začina

Priprema:

Stavite meso u veliku šerpu i  dodajte očišćeno povrće.

Dodajte so, biber i ostale začine i nastavite kuvanje, na početku pojačajte na najjaču temperaturu dok ne proključa, zatim skroz smanjite temperaturu i ostavite da kuva lagano naredna 3 sata. Ukoliko kuvate samo pileću supu, sat, sat i po vremena će biti dovoljno.

U procedjenu supu dodajte domaće rezance i kuvajte još 5 minuta.  Prijatno