serviranje pite gužvare na tanjiru

Gužvana pita sa sirom – Recept iz bakine kuhinje

Gužvana pita sa sirom je jedno od onih jela koje miriše na dom i detinjstvo. Pravljena od gotovih kora, punjena bogatim filom od sira i jaja, ova pita je sočna, mekana i neverovatno ukusna.

Brza je za pripremu, a savršena za doručak, užinu ili laganu večeru uz jogurt ili kiselo mleko.

Ime „gužvana“ dolazi od tehnike gužvanja kora, što joj daje prepoznatljivu teksturu i rustičan izgled.

gužvana pita sa sirom

Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Porcije: 8
Obrok: Breakfast
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 320

Sastojci
  

  • 500 g tankih kora za pitu kupovne
  • 400 g sitnog belog sira ili mešavina feta i mladog sira
  • 3 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • So po ukusu ako je sir neslan
  • Malo ulja za podmazivanje pleha

Method
 

  1. U velikoj posudi umutite jaja, dodajte sir, pavlaku, jogurt, ulje i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte dok se ne sjedini. Po potrebi dodajte malo soli.
  2. Rasporedite kore i uzmite jednu po jednu. Svaku koru blago zgužvajte rukama i umačite u pripremljeni fil, pa je potom složite u podmazani pleh. Ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.
  3. Ako vam ostane fila, prelijte ga preko složenih kora u plehu. Ravnomerno rasporedite i lagano poravnajte kašikom.
  4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
  5. Nakon pečenja, pokrijte pitu kuhinjskom krpom i ostavite da odmori 10-ak minuta pre sečenja.

Video

Savršen recept za gužvanu pitu

gužvana pita sa sirom izvađena iz rerne u plehu
Podelite utiske, fotografije i varijacije gužvane pite sa sirom / youtube.com

Da li ste probali ovu gužvanu pitu sa sirom? Podelite svoje utiske, fotografije i varijacije koje ste koristili! Pišite nam kako je ispalo i sa čim ste je poslužili!