Pirotska peglana kobasica 200gr, Boem
1.100,00 rsd
Proizvodi Dalibor Tošić, Pirot
Opis
Pirotska peglana kobasica – Boemska potkovica
Hrana za dušu – Soulfood
Odvajkada se u staroplaninskim selima pirotske okoline, proizvodila peglana kobasica. Među lokalnim stanovništvom bila je oduvek visoko cenjen proizvod, specijalitet od odabranog posnog mesa vrhunskog kvaliteta, bez masnoće, loja i drugih neželjenih primesa dobijenog isključivo od stoke uzgajane na nepreglednim staroplaninskim pašnjacima.
Miomirisi lekovitog bilja pretočeni u nezaboravni ukus kozjeg, ovčijeg i telećeg mesa glavna su odlika staroplaninske peglane kobasice. Ako se ovome doda i diskretno bogatstvo začina bez konzervansa, aditiva i veštačkih boja i plemenita ljutina, da termičku obradu i dimljenje zamenjuje sušenje na staroplaninskom vazduhu i optimalnoj temperaturi između -5 i +5 stepeni celzijusa, bez vlage i oštrog mraza, onda se s pravom može reći da je peglana kobasica pravi ekološki proizvod. Uz sve to ide i svakodnevno peglanje flašom čime se istiskuje vazduh i vlaga a kobasica uvija u oblik potkovice za sreću i uživanje svih onih koji je konzumiraju.
Seče se milimetarski tanko pod uglom od 75 stepeni radi isticanja vidljivih osobina peglane: kvaliteta mesa, stepena suvoće, boje i aroma, kao i radi mogućnosti da se oseti snaga prirode i jačina slasti .
Uz peglanu idu sve vrste pića. Boem preporučuje dobru rakiju ili viski pre glavnog obroka a posle glavnog obroka peglana najbolje ide uz dobra vina.
Prava kvalitetna peglana kobasica upija dosta tečnosti te se može meziti i piti dugo, a da se ne pretera, preporučuju iz „Boema“, gde iskusni majstori već decenijama proizvode peglanu kobasicu. Uz sve to obavezno je i dobro društvo. Onima koji imaju kardiovaskularne probleme savetuje se oprezna upotreba ne više od 150 grama dnevno. Zdravi i mlađi mogu je konzumirati i u većim količinama jer je prirodni, ekološki afrodizijak .
Preporuka za upotrebu:
- Zaseći po obodu peglanu dubine do 1 mm, staviti pod mlaz vruće vode, sačekati 5 sekundi.
- Odvojiti crevo od peglane i oštrim nožem seći milimetarski tanke komadiće pod uglom od 75°.
- Dugo i bez žurbe lagano žvakati kako bi se u ustima osetio žar ukusa i otapanje miomirisa Stare planine.
- Po želji sve ovo ponoviti.
- I opet.
Recenzije
Još nema komentara.