Poljoprivredno gazdinstvo Dragica Parenta
proizvodnja organskog maslinovog ulja i vina

Proizvodnja organskog maslinovog ulja naša je vizija beskompromisnog kvaliteta u službi zdravlja.

– Dragica Parenta

Jeste li sigurni da je maslinovo ulje koje koristite zaista dobro?
Struka razlikuje 5 kategorija maslinovog ulja. Da bi proizveli najbolju kategoriju potrebno je dugogodišnje iskustvo, a da bi zadržali kvalitet, potrebno je znanje i neprekidno usavršavanje. Svako maslinovo ulje nije isto. To ce Vam potvrditi istinski poznavaoci maslinovog ulja, a hemijska analiza i internacionalna takmičenja će izneti istinu na videlo. U jedno mozete biti sigurni, vrhunsko maslinovo ulje raritet je do kojeg se teže dolazi nego što mislite... Zašto je tako? 🌱 Proizvodnja je zahtevna. Kontrolisani uzgoj je veliki izazov, jer je teže zaštititi plod od štetočina, nego u konvencionalnoj proizvodnji, zato što je upotreba zaštitnih sredstava ograničena. Iz tog razloga količine najboljeg maslinovog ulja su limitirane.
🌱 Ručna berba i prerada neposredno nakon berbe uslov su za kategoriju „ekstra devičansko“. Da biste dobili 1L ulja, potrebno je 5-10 kg maslina. Za tu količinu su Vam potrebna 2h rada. Berba je najskuplji korak u proizvodnji i zato kvalitetno maslinovo ulje ne moze biti jeftino. Vodimo računa da naši radnici imaju fer uslove i budu korektno nagrađeni za nimalo lak rad.
🌱 Vreme berbe je ključni faktor za kvalitet ulja. Masline ubrane sredinom oktobra sadrže najveću voćnost i postotak polifenola, koji ga čine neprocenjivim po zdravlje čoveka. Masline brane u decembru ili januaru, crne su boje, daju veći postotak ulja, ali je ulje od takvih maslina neuporedivo slabijeg kvaliteta. Ako se masline uz to još potapaju u morskoj vodi da bi se odgorčile, što je tradicija većine maslinara na ostrvima, dobijaju ulje koje je takoreći bezvredno. 🌱 Hladno ceđenje je najkvalitetniji način prerade, a to znači da temperatura prerade ne prelazi 28°C. U takvom maslinovom ulju sačuvani su svi vredni nutritivni i biološki sastojci, koji ga čine izuzetnim po zdravlje. 🌱 Pravilno pakovanje, transport i čuvanje ulja su od velikog značaja, jer svaka izloženost svetlosti i zraku pospešuju oksidaciju i narušavaju kvalitet. 🌱 Idealna temperatura skladištenja ulja je 14-18 C, na tamnom i suvom mestu U proizvodnji OLEA DALMA maslinovog ulja beskompromisno se pridržavamo svih standarda. Odgovorno stojimo iza svake napisane reči i tvrdimo da kvalitet nije slučajan. Prepoznajte iznova i iznova fantaziju ukusa i mirisa Dalmacije u našem maslinovom ulju. Radujemo se Vašem pozivu.

Maslinovo ulje Olea Dalma

Maslinovo ulje Olea Dalma je 100% prirodni proizvod, dobijen hladnim ceđenjem ručno branih maslina, u kome su maksimalno očuvani svi vredni biološki i nutritivni sastojci. Intenzivnog je ukusa i mirisa, koji se prepliće s mirisom masline, pokošene trave i aromatičnog bilja severne Dalmacije. Zlatno – žute je boje, zelenkastog odsjaja, a odlikuje ga uravnotežena gorčina, pikantnost kao i dugotrajnost mirisa i ukusa. Odlično se slaže sa svim jelima, te je gastronomski užitak, koji će Vas sigurno osvojiti. Začinite Vaša jela prirodnim maslinovim sokom punim zdravlja i vitalnosti. Boca Olea Dalma maslinovog ulja na stolu pravi je i nenadmašiv izbor.

Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana je više od same konzumacije hrane, ona je ujedno i način života. Predstavlja kulturu i identitet ljudi koji žive uz Sredozemno more, tradicionalno sledeći i prenoseći običaje generacijama. Važno je uživanje u jelu, ali i u druženju. Pod ovim uslovima rastu i sazrevaju prvoklasni Olea Dalma proizvodi, koji prenose miris i ukus Dalmacije po celom svetu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta jača zdravlje i podržava dugovečnost. Priča o jelu i savršenoj harmoniji ukusa postaje tako doživljaj i izazov.

Berba maslina

Način i vreme berbe maslina značajno utiču na budući kvalitet i ukus maslinovog ulja, te su izuzetno važni činioci u proizvodnji prvoklasnog ulja, kategorije ekstra devičansko. Zrelost maslina ovisi o sorti, temperaturi, o broju sunčanih dana i zalivanju. Ulje ubrano baš tada, kad je plod tek počeo dozrevati, ima svež ukus. Ovisno o sorti, ovakva ulja će ponekad biti malo gorkasta, ali to je pozitivna karakteristika maslinovog ulja. Gorčinu daje fenolni spoj oleuropein, koji je prirodan antioksidans i ima protivupalno delovanje. Isto vredi i za pikantan ukus za koji su zaslužni antioksidansi i fenolni spojevi i zato pikantnija ulja imaju bolji zdravstveni učinak. Da zaključimo, svako devičansko maslinovo ulje mora biti malo pikantno i malo gorko te imati uočljivu svežinu i voćnost.

Masline se mogu brati ručno ili mehanički. Ručna berba traje duže, ali je i bolja jer učinak berbe može biti i do 20% veći. Ovakav način berbe daje i kvalitetnije ulje jer se plodovi manje oštećuju pri berbi. Svako oštećenje ploda će smanjiti konačan kvalitet ulja. Baš kao što i jabuka koja padne na tlo počne odmah truliti na mestu udarca, tako je i za maslinu bolje da neoštećena dođe do uljare. Zato je važno da između berbe maslina i prerade prođe što manje vremena, te je za kvalitet ulja najbolje da se maslina preradi isti dan kad je ubrana.

Berba maslina u maslinjaku Olee Dalme u Veljanima kod Zadra odvija se od sredine oktobra do sredine novembra i predstavlja interesantan događaj. Berba nije naporna, odvija se na svežem zraku uz mogućnost učenja o maslinarstvu. Berba je najinteresatniji događaj u godini, ritual praćen uzvišenim raspoloženjem i osećajima radosti zbog ubiranja plodova te prerade u dragocenu tečnost.

O vinu…

Banadego

Cabernet Sauvignon iz dalmatinskog kamena

Cabernet Sauvignon je najrasprostranjenija sorta grožđa na svetu. Nastala je slučajnim ukrštanjem, a sinonim je za najčuvenija i najskuplja crvena vina. U srcu Ravnih Kotara, okruženim sa istočne strane masivom Velebita, a sa južne morem, sazreva u kamenitom tlu jedna istinska dragocenost, grožđe sorte Cabernet Sauvignon za naše domaće vino.

Zahvaljujući 220 sunčanih dana u godini, blagoj mediteranskoj klimi, kamenitom tlu i požrtvovanom radu, nastao je jedan istinski dragulj: Banadego, jedna fantastična dalmatinska priča. Proizvodnja domaćeg vina je u ravnokotarskom kraju tradicija stara kao i svi naši preci, koji godinama tajnu čuvaju od zaborava brižljivo je prenoseći narednim generacijama. Ljubav potomaka prema prirodi i rodnom kraju bile su presudne za povratak korenima, tradiciji i miru.

Čaša vina za ručak, nagrada je i za najteži rad u polju. Uz čašu vina, zahvaljujemo se za plodove kojima nas zemlja daruje, za radost druženja i života dalmatinskog čoveka. Banadego je moćno, celovito i elegantno vino cvetne arome i bogate svetlo ljubičaste boje. Neverovatno je zrele i uravnotežene strukture, glatkog i privlačnog voćnog osećaja. Dominiraju arome crne ribizle, zelene masline, divljih bobica, kao i suptilni mirisi ljubičice. Odlično se slaže sa svim jelima od mesa.

Jačina je uravnotežena na 13.8% vol. Idealna temperatura služenja Cabernet Sauvignon-a je 16 C, ali njegove višeslojne arome osetićete i na temperaturama od 15 do 18 C. Dok pijete vino, čašu držite za dršku, kako ne biste dlanom zagrevali vino, i na taj način menjali njegov karakter.

Probajte jedan pravi delikates & živeli!

Pogledajte kompletnu ponudu